Honger?


Naschrift: De hieronder geschetste vaststellingen zijn atypsich en te kaderen in het licht van de problemen met de waswafels (zie: http://www.dekleinesteen.be/dekleinesteen/2016/07/24/het-gaat-slecht-maar-we-weten-nu-waarom/)

Veel en weinig nieuws de laatste tijd, dus is mhet bloggen wat op de achtergrond geraakt, maar dat gaan we nu eens goedmaken:

Vorige week woensdag was 6 dagen na de laatste mysterieuze controle van kast nummer 2 (Liesje) en door de weersvoorspellingen toch alweer de kast ingedoken (samen met Steve die voor de fotootjes zorgde), hoewel ik liever een paar dagen langer had gewacht.

636015759569040058

Waren er vorige keer veel eitjes, dan waren er nu weinig larven en weinig broed. Dus waar zijn die eieren naartoe? Er was nog altijd één koningin en er waren opnieuw eitjes, dus eigenlijk was alles ok. Alleen één ding: de stuifmeelvoorraad en ook een beetje de opslag van honing was sterk achteruit gegaan. Ze hadden ook niet of nauwelijks bijgebouwd aan de raten. ‘t Is als beginner nog moeilijk in te schatten, maar ik ben nu wel zeker: ze hadden honger. Waarschijnlijk konden ze de eitjes niet doen opgroeien en hebben ze ze dan maar opgegeten voor de eitwitten. Ik heb ze onmiddellijk wat voederdeeg gegeven dat ik nog over had van de koninginnenkweek en al de volgende dag waren ze al actiever aan het vliegen en kon ik ze voor het eerst sinds lang terug stuifmeel zien binnenbrengen.

WP_20160621_13_01_42_Raw

Ik heb de komende dagen telkens een beetje bijgevoederd en op zaterdag ook naar een imkerswinkeltje geweest om Nectapol, dat is een voederdeeg met pollen (stuifmeel essentieel voor voeden larfjes) erbij. Ook de andere kast heb ik wat geprikkeld met voederdeeg/Nectapol, hoewel ze nog over een flinke portie bijenbrood etc. beschikte. Duimen maar dat tegen de volgende controle er weer een pak larfjes en al een beetje gesloten broed te vinden zal zijn!

Een paar dagen na mijn vaststelling bereikten mij via verschillende kanalen de boodschap om zeker de jonge en nieuwe volkjes bij te voederen (slecht weer en drachtpauze), want bij verscheidene kasten in het land was hetzelfde vastgesteld. Oef, ik was niet alleen en ook niet te laat, maar ik wou dat ik het vroeger in de gaten had gehad. De nieuwe bijen zullen het goed doen om op hun beurt de volgende lichting bijen (en dus ook goede winterbijen) op te kweken, maar om te helpen honing binnenhalen heb ik toch wat de boot gemist: 3 weken eer de nieuwe eitjes uitkomen en nog 3 weken eer ze van huisbijen tot haalbijen worden gepromoveerd en tegen dan is het haalseizoen echt wel voorbij…

Kast nr.1 had ook weinig vorderingen gemaakt in honingopslag, maar had dus wel voldoende voedsel op voorraad voor zichzelf en er was ook een mooie hoop broed te zien. Ze hadden wel weer zitten doppen maken, die ook al belegd waren, dus ze zijn nog steeds in zwermstemming. Ik heb voorlopig enkel de doppen gebroken, want binnenkort ga ik toch een tussenaflegger maken in het kader van de varroabestrijding en hopelijk ook het afsplitsen van 2 nieuwe volkjes. Tegen dat die fase achter de rug is, zal het wel definitief uit zijn met die zwermstemming.

636015758688109102

636015759416012808

636015757813870888

Verder wel weer wat slecht nieuws: de prachtige reservekoningin die ik van lesgever René kreeg heb ik de dood ingestuurd. Hoewel ik bijen uit de honingzolder twee uur voordien in het ERK had gedaan en ze dus moerloos waren, hebben enkele onverlaten de koninigin een tragische dood gegeven. Ik stond er bij en ik kon alleen maar met lede ogen toekijken hoe ze haar vleugel probeerden af te trekken en af te bijten (check filmpje hieronder), hoe ze enkele poten uit de kom trokken (geen beelden van) en hoe ze ook een steek kreeg (alhoewel ik dat laatste misschien niet zo heel goed heb gezien.)

Ik kreeg ‘s avonds van een andere lesgever, Ronny, nog een klein reserve-reservekoninginnetje en die zit ditmaal alleen in een invoerkooitje, samen met de bijen in een kastje in de kelder. De bijen kunnen er niet aan, maar worden wel aan haar gewoon. Vanavond laat mogen de bijen buiten en morgen zullen ze beginnen vliegen. Tegen de avond ga ik de suikerstop van de kooitje bereikbaar maken en kunnen ze hun konigin bevrijden door het propje suikerdeeg weg te eten. Hopelijk krijgt ze dan een beter onthaal. Als dat goed lukt, kan ze wat later op bruidsvlucht gaan hier in de buurt. En als dat ook nog goed gaat én hetzelfde bij de koningin die op Kreverhille zit, dan kan ik twee volkjes afsplitsen en voorzien van goede koninginnen.

Volgende werk: tussenafleggers maken van de kasten en begin varroabestrijding etc. Daarover meer binnen een paar dagen.